Hur står det till med din arbetsmiljö? Vår fysiska arbetsmiljö är inte alltid möjlig att påverka men med kunskaper om hur den påverkar oss kan vi kanske göra vissa medvetna val. Det är trots allt mycket av vår vakna tid vi tillbringar på arbetet. 

Jobbar du mycket hemifrån? Dessa 3 saker höjer din motivation och kreativitet:
1. En upplevelse av rymd gör att hjärnan har lättare att tänka kreativt så se till att platsen du arbetar på är ljus och välorganiserad utan onödigt stök.
2. Sätt upp bilder som inspirerar eller omge dig saker som symboliserar det du vill åstadkomma så har hjärnan lättare att fokusera på just det.
3. En färsk bukett blommor eller en vacker växt höjer energin i rummet och kan göra att du jobbar bättre.

Tre insikter om miljö och arbete:
1. Kreativ eller fokuserad? I ett rum som upplevs ljust och rymligt och med färre möbler har hjärnan lättare att tänka utanför boxen, tänka abstrakt och vara kreativ. I ett rum som upplevs mer begränsat i rymd eller har lågt till tak har hjärnan lättare för att fokusera på detaljer.
2. Dagsljus är viktigast för oss på förmiddagen, då är många av oss på arbetet. Kan du så placera din arbetsplats nära ett fönster, eller försök komma ut på en promenad under förmiddagen. Det kommer göra dig piggare och faktiskt också lyckligare då det påverkar serotoninhalten. Du presterar dessutom bättre.
3. Trygghet: sitter du och arbetar vid ett skrivbord? Sitt helst med ryggen mot en stabil väg och undvik att sitta med ryggen mot dörren. Medvetet eller omedvetet påverkas vi av vad som händer bakom oss och känner oss otrygga om vi inte ser vad som dyker upp bakom oss.